ISO 22000:2018 (FSMS)- Sistem menadžmenta bezbednošću hrane

ISO 22000:2018 – Sistem menadžmenta bezbednošću hrane (Food safety management systems) je međunarodni standard, koji sadrži zahteve usmerene na bezbednost hrane. Zahtevi standarda ISO 22000 su integrisani zahtevi sistema HACCP i ISO 9001, kao i zahtevi za određenim predviđanjima i analizom velikog broja spoljnih faktora i opasnosti koji, ne samo što mogu da ugroze bezbednost hrane, već mogu negativno da utiču i na proizvodni proces, finansije preduzeća i zaposlene.

Zahtevi ovog standarda su primenljivi na sve učesnike u lancu proizvodnje hrane (proizvođači stočne hrane, primarni proizvođači, proizvođači aditiva, proizvođači gotove hrane, pranje, transport, skladištenje i distribucija, pa do maloprodaje, ugostitelja i drugih vidova raspoloživosti hrane potrošačima) kao i organizacije koje su uključene indirektno u lanac proizvodnje hrane (proizvođači opreme i ambalaže).
 
Šta dobijate od primene standarda ISO 22000:2018

  • povećanje bezbednosti i kvaliteta prehrambenih proizvoda,
  • jačanje zaštite i poverenja potrošača u vaš proizvod,
  • poboljšanje efikasnosti u procesima proizvodnje i prometa vaših proizvoda,
  • sistemski pristup kontroli usklađenosti poslovanja sa zakonskom regulativom u oblasti bezbednosti prehrambenih proizvoda,
  • jačanje imidža vaše kompanije i otvaranje novih tržišnih mogućnosti za saradnju sa velikim kompanijama.